Őszi veszélyek, melyek kutyusunkra leselkednek

Még élvezzük a meleg, napos nyarat, de lassan őszbe hajlik az dő. Érdemes felkészülnünk az őszi veszélyekre előre, mert ilyenkor is a legfontosabb a MEGELŐZÉS!

Kutyusunk számára az ősz az egyik legkedveltebb időszak, a rekkenő hőséget kellemes hűvös váltja fel, a levegő millió illatal telítődik, a lehulló falevelek pedig még egy egyszerű sétát is játékká varázsolnak. Menjünk is minél többször kirándulni, mert a kellemes őszi idő sosem tart elég sokáig- Ám, mielőtt felkerekedünk, nézzünk meg pár dolgot, amelyekre mindenképp oda kell figyelnünk!

  1. Időjárás megváltozása

Ahogy mondani szokták, az ősz a másik három évszak kombinációja. Szélsőséges hőmérséklet, szél, eső, köd, fagy. Mivel ezek az időjárási tényezők egy napon belül is többször váltják egymást, mindig fel kell lennünk készülve szinte az összesre. Kinti kutyusoknál különösen figyeljünk arra, hogy mindig legyen egy meleg zug, ahová visszavonulhat, illetve rövid szőrű, apró testű kutyánknak érdemes beszerezni egy kutyaruhát is a sétákra. A kutyaruhákról bővebben itt (Kutyaruha - Tényleg szükség van rá?) olvashattok!

Ezen kívül a hőség elmúltával is gondoskodjunk mindig friss ivóvízről!

oszi veszelyek 2

  1. Rövidebb napok - séta a félhomályban

A reggeli és esti sétákra a nappalok rövidülése miatt gyakran félhomályban kerül sor. Fokozottan figyeljünk ilyenkor az úton való áthaladásnál, mert a rosszabb látási körülmények között a söfőrök nem mindig veszik észre az útra kiszaladó állatot. Mindig pórázon vigyük át a kutyust az út túloldalára. A LED-es kutyanyakörv is sokat segíthet, illetve ha kutyaruha mellett döntünk, a fényvisszaverős megoldások közül is választhatunk.

  1. Avar - baktérium, penész, éles tárgyak

Melyik kutya ne imádna az avarban játszani… Azonban az egymásra hullott-hordott levelek közötti nedvesség melegágyul szolgál a baktériumok és gombák szaporodásának. Ha pedig ezek a kutyus szervezetébe kerülnek, komoly betegségeket is okozhatnak!

oszi veszelyek 3

Amikor égeted az avart, figyelj arra, hogy a kutyust ne engedd a közelébe se! Nem csak megégetheti magát, de azon túl, hogy a füst irritálhatja a szemét-fülét, még füstmérgezést is kaphat.

Kirándulás során ne engedd neki, hogy a lehullott avart a szájába vegye! A korábban felsorolt okok mellett az erdei gombák is komoly megbetegéseket, rosszabb esetben az állat elpusztulását is okozhatják!

Illetve ide sorolhatjuk még az éles köveket, műanyag darabokat, üvegcserepeket.

Ha már megtörtént a baj, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Forrás