Szobatisztaságra nevelésMára egy nagyon fontos témát hoztunk nektek, ami idővel minden gazdi és kutyus életében fontos tényező. Legtöbbször a kölyökkutyánkkal kapcsolatban merül fel, de előfordulhat az is, hogy későbbi életszakaszban találkozunk vele. A következő módszereket javasoljuk, hogy kövesd:
- Próbáld megelőzni a baleseteket, vidd ki rendszeresen a kutyádat. Látod majd rajta, hogy mikor szokott pisilni, általában jó, ha evés, játék, vagy azután, hogy épp felkelt, mindig kiviszed.
- Dicsérd meg, amikor ott végzi a dolgát, ahol mutattad, viszont bent a házban/lakásban csak akkor szólj rá, ha éppen látod eközben. Határozottan szólj neki, majd rögtön vedd fel, és vidd ki. Azért nagyon fontos ilyen módon megpróbálni megértetni vele a dolgot, mert ha utólag beszélsz erről, és csak mutogatod a tócsát, akkor nem fogja érteni, hogy mit tett másképp, mint ahogy vártad tőle. Erről más témákban is rendszeresen írtunk már, de örök igazság, hogy mindig a legutolsó tevékenységéhez köti a reakciódat, nem a félórával korábbihoz.
- Figyelj oda arra, hogy kölykök nagyon rövid ideig tudják visszatartani, semmiképp se teljesen el sok óra anélkül, hogy kiviszed.
- Ha mondjuk felnőtt kutyát fogadtál örökbe/mentettél, és ilyenkor találkozol ezzel, az jobb abból a szempontból, hogy hosszabb ideig fogja bírni, mielőtt újra ki kell mennie, ugyanakkor nehezebb, hiszen megszokta már a viselkedésformát. A türelem és következetesség elengedhetetlen, viselkedj vele úgy ilyen szempontból, mintha a kölyködet szoktatnád szobatisztaságra, és ne várj azonnal eredményt.
- Ha kölyökkorában tanítod szobatisztaságra, de még néha odapiszkít a lakásban valahova 1-2 hónapig, emiatt nem kell aggódnod, ez elmúlik. Viszont ha felnőtt kutyád már régóta magabiztos a kérdésben, hirtelen azonban megjelenik nála ez a viselkedésforma, akkor érdemes felkeresned az állatorvosotokat, hiszen betegség jele is lehet. Ha ezt már kizártátok, akkor történhet hirtelen nagyobb változás esetén is, ami a kutyád életében történt. Légy nagyon türelmes vele.
Ezek is érdekelhetnek!